„Oamenii de stiinta se roaga?” Aceasta intrebare si-a facut loc in gandurile unei fete din clasa a sasea a scolii de dumnica de la biserica Riverside si cine putea sa ii dea un raspuns mai bun decat cea mai stralucita minte a stiintei din timpurile noastre, nimeni altcineva decat Albert Einstein?
Fetita, pe nume Phyllis, i-a trimis un mesaj politicos marelui fizician, legat de marea ei framantare si a fost probabil extrem de surprinsa atunci cand a primit un raspuns plin de consideratie.
Aceasta corespondenta a fost publicata in cartea „Draga profesore Einstein: Scrisorile lui Albert Einstein catre si de la copii,” editata de Alice Calaprice.
Phyllis a scris:
19 ianuarie 1936
Draga domnule, dr. Einstein,
La orele de la scoala noastra de duminica am ajuns sa ne punem intrebarea: Oamenii de stiinta se roaga? Incep prin a va chestiona daca putem crede atat in stiinta cat si in religie. Noi am scris oamenilor de stiinta si altor importanti oameni pentru a incerca sa gasim raspunsul la intrebarea noastra.
Ne-am simti foarte onorati daca ati dori sa ne raspundeti la intrebarea noastra: Oamenii de stiinta se roaga si, daca o fac, pentru ce anume se roaga?
Noi suntem in a sasea, in clasa Domnisoarei Ellis.
Cu respect, a dumneavoastra,
Phyllis
Einstein i-a raspuns fetitei dupa numai cinci zile, impartasindu-i gandurile sale despre credinta si stiinta:
24 ianuarie 1936
Draga Phyllis,
Voi incerca sa raspund intrebarii tale cat de simplu imi sta cu putinta. Iata raspunsul meu:
Oamenii de stiinta cred că evenimentele , inclusiv cele din vietile intime ale oamenilor , se datorează legilor naturii . Ei nu pot fi înclinati să creadă că acestea ar putea fi influențate de o rugăciune , care are la baza o forta supranaturala manifestata .
Cu toate acestea , trebuie să recunoaștem că tot ce stim despre fortele supranaturale este limitat, imperfect, iar sfarsitul, ideea in viata spirituala de dupa moarte, se bazeaza pe un fel de credinta, larg răspândită, in ciuda realizărilor actuale ale științei .
De asemenea , oamenii implicati in stiinta devin ferm convinsi de existenta unui spirit mult superior celui uman, evident, in univers.
Astfel, descoperirile stiintifice conduc spre credinta, o religiozitate speciala, cu siguranta diferita fata de cea a omului obisnuit.
Cu prietenie,
A.Einstein
Scrisoarea nu ne arata opiniile personale ale lui Einstein despre religie , insa reușește sa redea sentimentul sublim de mirare că știința se poate implica si poate explica, intr-un mod stralucit, religia.