Sfantul Arhidiacon Stefan – intaiul mucenic

0
247

Alegerea celor sapte diaconi

In zilele acelea, inmultindu-se ucenicii, elenistii (iudei) murmurau impotriva evreilor, pentru ca vaduvele lor erau trecute cu vederea la slujirea cea de fiecare zi. Si chemand cei doisprezece multimea ucenicilor, au zis:

„Nu este drept ca noi, lasand de-o parte cuvantul lui Dumnezeu, sa slujim la mese. Drept aceea, fratilor, cautati sapte barbati dintre voi, cu nume bun, plini de Duh Sfant si de intelepciune, pe care noi sa-i randuim la aceasta slujba. Iar noi vom starui in rugaciune si in slujirea cuvantului”.

Si a placut cuvantul inaintea intregii multimi, si au ales pe Stefan, barbat plin de credinta si de Duh Sfant, si pe Filip, si pe Prohor, si pe Nicanor, si pe Timon, si pe Parmena, si pe Nicolae, prozelit din Antiohia, pe care i-au pus inaintea apostolilor, si, rugandu-se, si-au pus mainile peste ei.

Stefan chemat inaintea sfatului

Iar Stefan, plin de har si de putere, facea minuni si semne mari in popor. Si s-au ridicat unii din sinagoga ce se zicea a Libertinilor si a Cirenenilor si a Alexandrinilor si a celor din Cilicia si din Asia, sfadindu-se cu Stefan; si nu puteau sa stea impotriva intelepciunii si a duhului cu care el vorbea.

Si au pus martori mincinosi, care ziceau: „Acest om nu inceteaza a vorbi cuvinte de hula impotriva acestui loc sfant si a Legii”. Si l-au dus la judecata. Si, atintindu-si ochii asupra lui, toti cei ce sedeau in sinedriu au vazut fata lui ca o fata de inger (Fapte 6, 1-6, 8-15).

Si a zis arhiereul: „Adevarate sunt acestea?” Si, incepand Stefan a grai, a amintit de chemarea poporului israelit, de fagaduintele facute de Dumnezeu patriarhilor, si, insirand multimea calcarilor de lege, savarsite de popor, a zis:

„Voi, cei tari in cerbice si netaiati imprejur la inima si la urechi, voi pururea stati impotriva Duhului Sfant; precum parintii vostri, asa si voi! Pe care dintre prooroci nu l-au prigonit parintii vostri? Si au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea Celui drept, ai Carui vanzatori si ucigasi v-ati facut voi acum”.

Stefan este ucis cu pietre

Iar ei, auzind acestea, frematau de furie in inimile lor si scrasneau din dinti impotriva lui. Iar Stefan, fiind plin de Duh Sfant si privind la cer, a vazut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stand de-a dreapta lui Dumnezeu, si a zis: „Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu!”

Iar ei, strigand cu glas mare, si-au astupat urechile si au navalit asupra lui. Si, scotindu-l afara din cetate, il bateau cu pietre. Iar martorii si-au pus hainele la picioarele unui tanar numit Saul. Si, il bateau cu pietre pe Stefan, care se ruga si zicea: „Doamne Iisuse, primeste duhul meu!” Si, ingenunchind, a strigat cu glas mare: „Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!”

Si, zicand acestea, a murit (Fapte 7, 51-60).

Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc (Mt. 5, 44).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here